Positief-kritische brief aan An Lemaire

Positief-kritische brief aan An Lemaire

Waardering en zorg

De Burenraad heeft An Lemaire, directeur van Chemours in Dordrecht, een brief gestuurd waarin zowel waardering als zorg is uitgesproken. De brief is ook gedeeld met de Amerikaanse president die over Chemours Dordrecht gaat, de heer Gerardo Familiar. Ook het hoofd Communicatie van Chemours International ontving de brief.


Bert Kandel (voorzitter van de Burenraad) en Jans Sieben (Burenraadslid) spraken de heer Familiar en mevrouw Dignam op 31 maart bij de opening van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van Chemours. Familiar liet zich uitgebreid door hen informeren en zei zich de opmerkingen van de Burenraad te zullen aantrekken.

De brief van de Burenraad

Beste An,

CC: Gerardo Familiar en Denise Dignam

Namens de Burenraad bericht ik je graag het volgende.

Wij waarderen het dat jij je zo inspant voor het goed en tijdig informeren van bewoners en overheden. Je hebt daarmee duidelijk een boost gegeven aan de communicatie-inspanningen van Chemours Dordrecht.

Maar zoals we in onze laatste vergaderingen bespraken, blijven wij ook kritisch.

Bijvoorbeeld jouw paginagrote verhaal in het lokale nieuwsblad vonden wij een prima initiatief. Goed idee, maar slecht uitgevoerd. Het verhaal was te ingewikkeld en niet goed te volgen voor de gewone lezer. Jammer en een gemiste kans.

Wel veel waardering en herkenning voor de mooie video met je eigen persoonlijke verhaal. Persoonlijk, betrokken en herkenbaar.

Wij begrepen dat ook mensen van jullie Amerikaanse moederbedrijf mede verantwoordelijk waren voor de redactie van sommige teksten. En daar wil ik het ook nu verder even over hebben.

Wij zijn als burenraad zo’n vijf jaar geleden opgericht vanuit het idee dat elk bedrijf een License to Operate moet hebben van zijn omgeving. Van omwonenden, medewerkers, media, bestuurders, etc.

Wij hameren daarom ook al jaren op goed en begrijpelijk communiceren over successen, maar ook over dingen die niet goed gaan.
Chemours is in Dordrecht gevestigd en wij beschouwen het daarom als een Nederlands bedrijf. Voor ons betekent dat dan ook dat je op een Nederlandse manier moet communiceren.

Wat dat betreft hebben jullie je website, die eerst vooral in het Engels was, al aardig ‘vernederlandst’. Maar zorg er ook voor dat al jullie uitingen begrijpelijk zijn voor gewone mensen. En zorg er ook voor dat je bij incidenten snel reageert. Benut wat in de theorie over crisiscommunicatie ‘het gouden uur’ wordt genoemd.

Wij sturen deze positief-kritische brief ook cc aan de CEO van Chemours International en jouw eerste aanspreekpunt daar, mevrouw Denise Dignam.
Wij willen hen laten weten dat wij waarderen dat jij ervoor gezorgd hebt dat de communicatie zichtbaar beter is. Wij pleiten voor meer armslag en grotere vrijheid voor jou en je managementteam als het gaat om wat en hoe er gecommuniceerd wordt.

En nog een laatste punt. De erfenis uit het verleden van Dupont drukt zwaar in Dordrecht. Het zou mooi zijn als jullie CEO daadwerkelijk invulling geeft aan zijn uitspraak op een goede wijze te willen omgaan met ‘de legacy’. Maar ook jij kunt daar samen met ons een bijdrage aan geven.
Bijvoorbeeld door jullie advocaten met minder geharnaste taal naar de rechtbank te sturen. Door de overheden tegemoet te komen in de kosten die zij hebben gemaakt. Of door de getroffen volkstuinders op de een of andere manier genoegdoening te geven.

Zoals je weet, wij denken over al deze zaken graag met jullie mee. Wij rekenen daarbij ook op de steun van jouw moederbedrijf.

Met vriendelijke groet,

namens de Burenraad,

Bert Kandel, voorzitter

Vragen?

Kijk eens bij dit overzicht van veel gestelde vragen. Je kunt ons ook zelf een vraag sturen.

Het team van Burenraad Dupont / Chemours